Günümüz de en önemli sağlık sorunlarından biri de insanların fazla kilolarıdır.  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tanımına göre; obezite (aşırı kilo), bünyede aşırı oranda yağ birikmesi durumudur.



İnsanların giderek daha az fiziksel aktivite gerektiren işler yapması ve hazır gıdalar ile beslenmesi obezite’nin her geçen gün artmasına neden olmaktadır.



Obezite’nin bir hastalık olarak nitelendirilmesinin en önemli nedeni ölüm oranının çok yüksek olduğu yan etkilerdir.  Obezite birçok hastalık için ciddi derecede risk faktörüdür.



-Tip II diyabet



-Metabolik Sendrom



-Hipertansiyon



-Kolesterol



-Depresyon



-Adet düzensizliği, kısırlık, cinsel problemler



-Eklem Rahatsızlıkları



-Birçok kanser türüörnek olarak verilebilir.



OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMANIZI ENGELLEYEBİLİR!



Obezite çocuk sahibi olmak isteyen kadın ve erkekleri de yakından ilgilendirmektedir.  Yapılan birçok çalışmada obez erkeklerin sperm sayılarının obez olmayanlara göre daha düşük seviyede olduğu gösterilmiştir.  Sperm sayısının azlığı gebelik şansını önemli oranda azaltmaktadır.  Obez kadınlarda ise gebelik şansını % 30’dan daha fazla azaltmaktadır.



OBEZİTE KÖRLÜK RİSKİNİ ARTTIRIR!



Obezlerde görme kusurları ciddi oranda fazladır.  Araştırmalar obezite’nin % 95 oranında göz kusurları riskini arttırdığını göstermiştir.



Türkiye’de 100 kadından yaklaşık olarak 40’ı obez iken, erkeklerde bu oran her 100 kişiden 20’si civarındadır.  Kadınlar erkeklere göre neredeyse iki kat daha çok obezite riski ile karşı karşıyadır.



Kadınlarda aşırı kilolu olma riskinin fazla oluşunun birçok nedeni vardır.



Bunlardan bazıları:



•             Kadınların metabolizma hızı erkeklerin metabolizma hızına göre daha yavaştır. Kadınlar günde ortalama 1300-1500 kalori yakarken erkekler 1800-2000 kalori civarı yakmaktadırlar.



•             Kadınların erkeklere göre daha az hareketli işlerde çalıştıkları, bu nedenle daha az kalori harcadıkları gözlenmektedir.



•             Erkeklerin spora yatkınlık ve spor yapma alışkanlıkları kadınlara oranla daha fazladır.



•             Kadınlar doğum ve menopoz gibi dönemler nedeni ile çok daha fazla kilo almaktadırlar.



•             Hormonal yapıları gereği kadınlar erkeklere oranla daha fazla kilo almaktadır. Erkeklik hormonu olan Testesteron yağ yakımı hızının artmasını sağlar.



•             Kadınlarda ‘gün’ olarak isimlendirilen toplantılarda özellikle hamur işi gıdaların tüketilmesi de kilo oranını arttıran bir başka etkendir.



Obezite hastalarının ve obeziteye bağlı risklerin artmasıyla birlikte bilinçli insan sayısı da artmaktadır.  Her geçen gün daha fazla sayıda insan spor yapmakta ve beslenmesine dikkat etmektedir.



Sağlıklı ve kaliteli yaşam bilincinin yerleşmesiyle birlikte fitness sektörü, dünyada 70 milyar dolarlık hacme ulaşırken Türkiye’ de ise 350 milyon dolara ulaşmıştır ve büyümeye de devam etmektedir.  



Birçok insan fazla kilolarından kurtulmak ve kaliteli yaşamak için spor ile birlikte çeşitli diyet programları uygulamaktadır.



PEKİ, FAZLA KİLOYA NELER SEBEP OLUR VE FAZLA KİLOLARIMIZDAN NASIL KURTULABİLİRİZ?



Fazla kilo alımında ki en temel sebep, gün içerisinde alınan kalori miktarının, tüketilenden fazla olmasıdır.  Vücudumuz yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar, bizler de bu enerjiyi besinler yolu ile alırız.  En temel enerji kaynakları yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerdir (proteinler en son başvurulan enerji kaynaklarıdır).  Bu besinler sindirilerek enerji açığa çıkartılır. Eğer aldığımız besin miktarı tükettiğimizden fazla ise vücudumuz bu fazla enerjiyi yağ olarak depo eder.  Bu durumun tersi ise zayıflık olarak adlandırılır.



Kilo almanın tek sebebi alınan kalorilerin fazlalığı değildir.  Vücudumuzu oluşturan sistemlerin düzgün çalışması gerekir.  Herhangi bir düzensizlik veya birtakım hastalıklar neticesinde kilo alımı görülebilir.



Endokrin (Hormonal) sistem en önemlilerinden biridir.  İnsülin, tiroit ve büyüme hormonları gibi hormonların düzensiz salınımı birçok hastalıkla birlikte kilo alımına neden olur.



Genetik Yapı, depresyon, solunum sistemi, uyku düzensizlikleri, hareketsizlik, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, çalışma hayatı, sigara ve alkol tüketimi ile aile ve sosyal yaşam gibi birçok faktör de kilo alınmasında etkilidir.



FAZLA KİLOLARIMIZDAN NASIL KURTULURUZ?



İnsanların kilolarından kurtulmak için yapacağı şey teoride çok basittir!



Aldığımız kalori miktarını azaltmak ve harcadığımız kalori miktarını artırmak. Ancak pratikte bu o kadar kolay olmayabilir. Bu birçok insan tarafından bilinmesine rağmen obezite hala en büyük sağlık sorunlarından biridir.



Kilo alımını etkileyen ve yukarıda belirttiğim birçok faktör değiştirilerek alınan kilonun geri verilmesi sağlanabilir. Bununla birlikte değiştiremeyeceğimiz tek şey genetik yapımızdır.