Otoimmün hastalıklar ( Vücudun kendine karşı bağışıklık oluşturması) dahil bir çok iltihaplanma ve eklemlerdeki iltihaplanma bağırsaklarımızdaki iltihaplanma ile alakalıdır.
En fazla iltihaplanma oluşturan besinler tahıllarda bulunan GLUTEN ( tahıl tanelerindeki protein) gibi şeylerle alakalıdır. Dışarda yediğimiz yemeklerin içeriği, kızartılmış yağlar vb. şeyler sindirim sistemini etkiler. Şeker, Tahıllardaki Gluten, Ayçiçek yağı, Hazır yiyeceklerin %83’ü, Sentetik lifler de bağırsaklara zarar verir.
Viseral yağlarda ( organ çevresini saran yağlar) iltihaplanma yapar.
Yüksek demir tutulumu da iltihaplanma yapar ve karaciğerde ağrı sorunlarına sebep olur.
Alkol tüketmek, gıda alerjileri ve sık sık yemek yemekte iltihaplanmaya yol açar. Sebzeler ve içlerindeki oxalat ve leptinler de iltihaplanmaya yol açabilir.
Vücudumuzda ki iltihaplanmayı önlemek için Keto Diet (düşük karbonhidratlı beslenme), Aralıklı Oruç tutmak, D3 Vitamini ve Glutamin takviyesi alınması çok faydalıdır. Beslenmemizde yapacağımız düzenlemeler ve alacağımız takviyeler sorunların çözülmesinde faydalı olacaktır. Doktor muayenesi ve tedavi düzenlenmesi ile kontrollü bir şekilde yapılacak kişisel beslenme programı genel sağlık için çok önemlidir.
Özellikle bu takviyelerden en önemlisi olan ve sporcular için en önemli besin takviyesi olan GLUTAMİN’ den bahsetmek istiyorum. Glutamin kalın bağırsağın iç yüzeyini kaplayan tek katmanlı hücreler için önemli bir aminoasittir. Bağışıklık için önemlidir. ATP (adenizin trifosfat hücre için enerji taşıyıcısı) enerjisi içinde önemlidir. Glutamin hücrelerin bağırsak yüzeyi ve tüm iyi bakterilerinin bulunduğu mukozal tabakayı besler. Bağırsaklardaki dar geçiş bölgelerini destekler. Bağırsakların aşırı geçirgen hale gelmesi sızdırmasıdır. Tek katmanlı hücre yapısında delikler oluşur ve bu deliklerden sindirilmemiş besinlerin daha büyük molekülleri geçebilir. Bağışıklık sistemi bunları yabancı bir varlık olarak etiketler ve alerjiler, antikorlar geliştirmeye başlar. Glutamin ise bunun çözümüdür. En fazla glutamin ise sığır etinde bulunan glutamindir. Et tüketmeyenler için ise Lahana özellikle kırmızı lahana iyi bir Glutamin kaynağıdır. Lahana turşusunda ise en yoğun hali daha zengin şeklidir. Koyun, keçi peyniri ve kefiri, yumurta, balık, kemik suyu bunlar Glutamin depolarıdır. Veyahut sporcu beslenmesi ürünleri satan mağazalardan lisanslı onaylı ürünlerde alabilirsiniz.
Vücudumuzdaki İltihaplanma..
YORUMLAR