PROTEİN - KARBONHİDRAT – YAĞLAR
Enerjimizin çoğunluğu makrobesinler, proteinler, karbonhidratlar ve yağlardan.oluşmaktadır.
Protein vücuttaki tüm hücrelerde temel yapısal bileşendir ve yoğun hareketlilik veya egzersiz sonrasında yapısal onarım işlemleri için gereklidir.
Yağlar, farklı bileşiklerden oluşur. Bazıları gereklidir ve bunlar enerji ve enerji depolanması işlemi için kullanılmaktadır.Bununla birlikte yağlar, vücüdumuzdaki her bir hücre ve hormonlar içindeki yapı taşlarının bir kısmıdır.
Karbonhidratlar hareketlilik için gereken enerjiyi sağlar ve aynı zamanda kas yapısını geliştirmek için gereklidir.Eğer karbonhidrat tüketirseniz, kas gelişiminde rol alan hormanların salınımınıda teşvik etmiş olursdunuz.
Bu faktörler bir arada olduğunda ( protein, karbonhidrat, yağlar) vücud egzersizlerden gelen stresin (kas kasılması) kas yapısını geliştirmesini sağlar.
VİTAMİNLER – MİNERALLER
Vitaminler ufak miktarlarda ihtiyacımız olan besinlerdir. Enerji içermezler ancak sağlığımız için önemlidirler. Antioksidan olarak veya kas gelişimi için aldığımız proteinlerin kullanımını hızlandırmak gibi, vitaminlerin farklı türleri ve vücudumuzda görevleri vardır.
Minerallerin farklı ve birçok görevleri vardır.Bazılarında düşük miktarlar yeterlidir, ancak kalsiyum ve magnezyum gibi bazı minerallerde daha fazla miktar alınmasına ihtiyaç duyulur.Sinyalizasyon veya yapısal malzeme olarak vücutta birçok kullanım alanı vardır.Örneğin kalsiyum kaslarımızın kasılmasından sorumludur, ayrıca kemikler için önemli bir bileşendir.
FİTOKİMYASALLAR – LİF
Lif bağırsakları sağlıklı tutmak için elzemdir. Sğlıklı bağırsak gıda sindirimi için önemlidir ve aynı zamanda, vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. İnsan vücudunda 1013 hücre varken, sindirim sisteminin içindeki bakteri hücrelerinin sayısı bunun on katı kadardır.Lif bu sağlıklı bakterilerin beslenmesini yardımcı olur. Bu bakteri türleri ve miktarı bağısıklık sistemimizi, eflamasyon seviyelerini, uyku kalitesini hatta ruh halimizi bile etkileyebilir.
Fitokimyasallar bitkilerde doğal olarak bulunan çeşitli bileşiklerin genel ismidir.Bunlar genellikle bitkiye farklı renklerini verir ve antioksidan olarak işlev yaparlar.Antioksidanlar çevre kirliliği ve kötü beslenmeden kaynaklanan zararlar ile başa çıkmak için yardımcı olurlar.Egzersiz de vücuda zarar verir ve antioksidanlar egzersizden toparlanma sürecinde önemli rol yaparlar.
Beslenmeyi bilmeyen toplumlar sağlığını yitirmeye ve vücutlarındaki hücre yapısının bozulmasıyla gelecekteki nesillerininde sağlıksız olmasına yol açarlar.